STICHTING BEDRIJFSOPVOLGING BAKKERIJ

Van Bakker naar ondernemer Bakker

Een bakker zijn is één ding, maar een bakker ondernemer is iets anders. Slechts 1 op de 200 ondernemingen bestaat na 5 jaar nog en hebben dan gemiddeld een omzet van 300.000 euro en groeien met 5% de jaren die daarop volgen.

Lang niet alle ondernemers hoeven per se te groeien naar een miljoenen omzet. Maar voor de ondernemers die dit wel willen zijn andere skills nodig. Hoe schaal je succesvol op en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Opschalen als bakker: hoe doe je dat?

Voor het schaalbaar maken van jouw bakkersbedrijf is het heel belangrijk om eerst in te zien dat jij als persoon niet schaalbaar bent. Je kan wel eens een week meer uren draaien, maar dat hou je op lange termijn niet vol.

Schaalbaar maken van jouw bakkersbedrijf houdt in dat jouw onderneming klaar moet zijn voor groei. Als je jouw bedrijf hier niet op inricht zal je steeds tegen dezelfde problemen aan lopen. Met alle keuzes die je maakt moet je in rekening houden met de schaalbaarheid van de onderneming. Bijvoorbeeld: de ruimte van de bakkerij volstaat deze ook als je de volgende stap neemt? Zijn de machines geschikt voor meer productie ? Het is niet erg als dit niet zo is, zolang je maar rekening houdt met de volgende stap.

Denk groot als je start met jouw bakkerij

Snel willen groeien betekent groot denken en daar gaat een risico mee gepaard. Dat betekend niet dat je moet gokken met je geld, maar bewuste risico’s nemen hoort er bij. Als je de risico’s durft te nemen kan het ineens hard gaan. Zorg er dus voor dat jouw organisatie er klaar voor is, en denk een aantal stappen vooruit. Neem het personeel mee in jouw ambitie en de eventuele volgende stappen. Laat jouw personeel ook meedenken in die volgende stappen. Stel een helder, maakbaar maar ambitieus doel op en bedenk samen hoe jullie daar gaan komen. Zo houd je jouw personeel betrokken bij het doel en de ambitie van het bedrijf.

De juiste mensen om je heen

Alleen met de juiste mensen om je heen kan je groeien. Goed personeel & de juiste partners zijn de sleutel tot succesvol opschalen. Zoek personeel en partners die jouw visie en kernwaardes delen. En bedenk dat deze mensen nu bij e moeten passen, maar ook als je groeit.

Er zijn werkzaamheden die je zelf kan doen, werkzaamheden die in huis moeten gebeuren, maar er zijn ook werkzaamheden die heel goed geoutsourcet kunnen worden. Het kan een goed idee zijn om te beginnen met het inhuren van freelancers om een paar uur in de week werkzaamheden voor je te doen. Dit is vaak goedkoper dan iemand op de payroll zetten. Als jij jouw kostbare tijd liever besteed aan de ontwikkeling van een nieuwe smaak of een nieuw product denk er dan eens over na om de boekhouding en de financiële cijfers door iemand anders overzichtelijk te laten maken.

Een gezonde cashflow

Een gezonde cashflow voorkomt dat groei stagneert. Zorg ervoor dat er geld is om eventuele tegenslagen het hoofd te bieden en er voorzieningen worden getroffen om eventuele investeringen te kunnen doen wanneer dit nodig is. Zorg er dan ook voor dat je weet wat je verbruikt en daarmee ook wat je nodig hebt. Hoe weet je hoeveel cash je op de bank moet houden?

Bedrijfsopvolging Bakkerij

De Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij stimuleert bedrijfsopvolging in de ambachtelijke bakkerijbranche door de volgende activiteiten:
• Het bieden van een onafhankelijk, centraal loket waar (aankomende) ondernemers zich kunnen melden voor eerstelijns informatie.
• Doorverwijzen van geïnteresseerde kopers naar deskundigen in de branche voor verdere begeleiding.
• Promoten van ondernemerschap in de ambachtelijke bakkerijbranche.
• Het actief werven van potentiële kandidaten voor overname van bakkersbedrijven, zowel binnen als buiten de sector.

Contact

Vul het contactformulier hieronder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op

Jouw gegevens worden niet opgeslagen maar alleen gebruikt om contact op te nemen.