STICHTING BEDRIJFSOPVOLGING BAKKERIJ

Feit of Fabel?

Je hebt in de loop van der jaren een heleboel kookfeiten gehoord. Heb jij je ooit afgevraagd of ze echt waar zijn? Van alcohol die in de oven wordt afgebakken tot margarine om koekjes luchtiger te maken. We ontdekken enkele waarheden over bakken die u waarschijnlijk nooit eerder kende

Fabel 1: Alcohol vervliegt in de oven
je wordt zeker niet dronken na een plakje taart van de grootmoeder van je vriend, maar dat betekent niet dat alle alcohol volledig is verdampt. Van alcohol is bekend dat het een lager kookpunt heeft dan water, dus het verdampt tijdens het bakken. Wat overblijf in de cake is afhankelijk van temperatuur en baktijd.

Fabel 2: Baking Soda en bakpoeder gaan voor altijd mee
Baking Soda en bakpoeder bederven inderdaad niet, maar kunne wel de effectiviteit verliezen . Beide ingrediënten hebben als effect dat het deeg of beslag gaat rijzen. De ene heeft zuur erbij nodig terwijl de andere dit al bevat in de mix. Wel kan de werkzaamheid afnemen. Gelukkig kan je zelf de effectiviteit ervan testen voordat u het in een recept gebruikt (even googlen).

Fabel 3: Suiker voegt alleen zoetheid toe!
De prachtige goudbruine kleur van een vanillemuffin komt door de suiker die erin zit. Suiker, wanneer gebakken, karamelliseert en geeft vervolgens zijn kleur en aroma aan een muffin of koekje. Wanneer u probeert de suiker in een cake te verminderen om deze gezond te maken, zorg er dan voor dat u niet meer dan een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid vermindert. Niet alleen zal je cake/cupcake niet lekker smaken, hij zal er ook niet lekker uitzien of ruiken.

Fabel 4: Margarine helpt bij het maken van luchtigere koekjes.
Margarine heeft een hoger watergehalte dan boter en maakt het deeg iets dunner. Koekjes verliezen tijdens het bakken vocht door verdamping in een hete oven. Hierdoor zijn de koekjes iets knapperiger en compacter dan wanneer je roomboter gebruikt.


Contact

Vul het contactformulier hieronder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op

Jouw gegevens worden niet opgeslagen maar alleen gebruikt om contact op te nemen.