STICHTING BEDRIJFSOPVOLGING BAKKERIJ

Opleiding en scholing

Om een (bakkerij)bedrijf op een goede manier te kunnen leiden is bepaalde kennis noodzakelijk. Afhankelijk van bedrijfsgrootte en -structuur is kennis gericht op vakmanschap of ondernemerschap meer of minder van belang.

Binnen de bakkerijbranche zijn verschillende opleidingsmogelijkheden beschikbaar. Afhankelijk van welke aanvullende kennis je nodig hebt en je gewenste manier van leren kun je kiezen uit onderstaande aanbieders:

MBO leerweg

Via de traditionele mbo-leerweg van de roc-vakscholen (link naar de vakscholen op handige links) in Nederland. Bij deze opleidingen kun je op verschillende niveaus instromen en zij bieden zowel vakkennis als ondernemersvaardigheden aan. De opleidingen duren drie of vier jaar.
Kijk voor meer informatie bij Handige links onder Vakscholen.

HBO leerweg

Een HBO opleiding Small Business/ondernemerschap en Retail management is ook een goede opleiding om een ambachtelijke bakkerij te kunnen leiden. De opleiding Small business & Retail management biedt een goede basis voor een toekomst als zelfstandig ondernemer. Small business en Retail management zijn begrippen die verwijzen naar kleinere bedrijven of winkelbedrijven. Retail management gaat daarbij over het management van winkels.  Het zijn opleidingen gericht op het zelfstandig draaien van een onderneming. Deze opleidingen stimuleren in een vroeg stadium al het runnen van een eigen bedrijf. Studenten worden uitgedaagd om een onderneming al te starten tijdens hun studietijd. Er zijn verschillende optie voor het volgen van een opleiding Small business en Retail management.

  1. Diverse voltijds Hbo opleidingen bieden deze opleiding aan
  2. Een duale vormen is ook een mogelijkheid waarbij je vanaf het derde jaar je studie combineert met werk
  3. Een tweejarige opleiding bij Stenden Hogeschool, die opleidt tot de titel Associate Degree.

Foodbase

FoodBase is dé opleider van de versbranche en is een onderdeel van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC). FoodBase verzorgt diverse trainingen en workshops zowel in-company als op open inschrijving. FoodBase kent de verschillende versbranches en weet wat er speelt in de branche en individuele bedrijven. Onze accountmanagers bezoeken iedere dag veel bedrijven en bespreken de opleidingsvragen die bedrijven hebben. Ook voeren de accountmanagers gesprekken met ondernemers die relatie hebben tot de scholingsvraag. Denk hierbij aan de onderwerpen personeel, proces, bedrijfsvoering en niet te vergeten verkoop.

De trainingen van de FoodBase hebben als doel ervoor te zorgen dat de kennis en motivatie van medewerkers toeneemt, de kwaliteit van de bedrijven wordt verhoogd en het rendement verbetert. Rendement in euro’s, in werkplezier, in motivatie en uiteindelijk in het resultaat van de gehele branche. Daar doen we het voor!  

Particuliere opleidingen

Bakery Institute in Zaandam biedt korte, intensieve trajecten van meerdere dagen tot 9 weken. Zowel gericht op het daadwerkelijk maken van producten als het ondernemerschap. Klik hier voor de brochure.

Voor de korte oriëntatie cursus handgemaakt brood, klik hier. Voor de korte introductie cursus patisserie, klik hier. Voor het intensieve traject van 9 weken specifiek gericht op carrièreswitchers, klik hier. Indien na het volgen van de introductiecursus besloten wordt om de 9-weekse te volgen, vervallen de kosten van de introductiecursus.

Ter Groene Poorten in België is een Vlaamse praktijkgerichte opleiding voor hoog niveau vakmanschap. Je groeit uit tot een volwaardige bakker of patissier.

Contact

Vul het contactformulier hieronder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op

Jouw gegevens worden niet opgeslagen maar alleen gebruikt om contact op te nemen.