Iedereen kent de jodenkoeken van Davelaar wel, die koekblikken met dat gele etiket met daarop de kaasdragers van Alkmaar. Maar wat is wat is het verhaal achter deze succesvolle koek.
In 1883 begon Bakker Stam met het bakken van Jodenkoeken. Zijn bakkerijtje, gevestigd aan De Houttil 36 in Alkmaar (achter de Waagtoren), werd later door bakker Albert Govers overgenomen. Govers wist wel raad met de lekkernijen: gevulde koeken, wafels, stollen, gebakjes en krakelingen gingen over de toonbank, maar natuurlijk ook de Jodenkoeken. Deze Jodenkoeken werden vanaf het begin verkocht in blikken bussen. Govers vroeg statiegeld voor deze blikken, zodat ze opnieuw konden worden gebruikt. Tot 1924 heeft Govers de bakkerij draaiende gehouden en verkocht zijn zaak daarna aan Dirk Davelaar.
Het echte begin van Davelaar
Door zijn toedoen nam de verkoop van Jodenkoeken een vlucht. Het werd een begrip binnen en buiten Alkmaar. Het succes kwam nadat Dirk uitgebreid adverteerde in de lokale kranten. Zijn winkel was al snel te klein en er werd verbouwd. Op de foto hiernaast ziet u in het midden Mevrouw Davelaar. Tot 1946 heeft Dirk Davelaar in Alkmaar gewerkt en deed daarna zijn bakkerij over aan Kees van Houwelingen.
De groei zet door
Kees van Houwelingen ging op groter. Hij zette een distributiesysteem op, zodat ook andere winkels de blikken met Jodenkoeken gingen verkopen. Een uitgebreid klantenbestand werd opgebouwd. Vanuit zijn bakkerij in Alkmaar ging overigens de verkoop van de andere lekkernijen gestaag door. Een van zijn werknemers was Henk Dil. Gekomen als leerling en bepakt met de nodige vakkennis ging hij naar Amsterdam om daar nog meer ervaring op te doen. In 1968 was het Henk Dil die Kees van Houwelingen kwam aflossen in Alkmaar.
Verhuizen van de zaak
Henk Dil ging boven de zaak wonen. Zijn werkdag begon al om half zes met het bakken van de Jodenkoeken. Deze werden nog met de hand uitgestoken. Dagelijks vers werd er uitgeleverd. Henk Dil had bij de overname besloten het assortiment aan te passen: een uitgebreid assortiment aan banket, chocoladeproducten, Delfts Blauw (voor de toeristen) en natuurlijk de Jodenkoeken. Een grote verandering deed zich voor toen groothandel Rosenberg zich als klant meldde bij Henk Dil.
Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen moest er gemechaniseerd worden. Niet meer het fijne handwerk, maar machines namen de productie over. In 1976 bleek het pand aan De Houttil, waar ook de winkel nog was gevestigd, te klein. Men verhuisde naar de Pettemerstraat. Niet meer de 90 m2 van De Houttil, maar nu op 300 m2. De groei zette door.
Nu in 2020 bestaat Davelaar nog steeds en is een mooi bloeiend bedrijf en bruist Davelaar nog volop en mag u van ons ook in de toekomst nog vele noviteiten en activiteiten verwachten.
? Onbekend / Collectie Regionaal Archief Alkmaar